Casa do Alentejon (Rua das Portas de Santo Antão, 58) julkisivusta ei pysty mitenkään päättelemään, millainen hieno interiööri talon sisältä löytyy. Ovesta sisään ja kerros portaita ylös, ja ollaan maurilaistyyppisellä sisäpihalla. Seuraavassa kerroksessa on ravintolasali, jonka seinillä on tyypilliseen tapaan kauniit vanhat koristelaatat ja 1900-luvun taitteen tunnelma.

Arvokkaasta ympäristöstä huolimatta ravintola ei ole mikään hienostelupaikka, ihmiset ovat rennosti pukeutuneita ja tarjoilijat mutkattomia. Ruoka on Alentejon maakunnalle tyypillistä, mikä minun käsitykseni mukaan tarkoittaa tuhtia, hyvin valmistettya lihaa ja kaikkea rasvaista herkkua. Normaalinälällä koko annoksen syöminen voi tehdä tiukkaa - sekin tyypillistä Portugalissa. Lautasellani ollut erittäin maukkaan paistin lisuke appelsiinisiivun ohella oli laardissa paistettu perunamuhennos, joka jäi hyvästä maustaan huolimatta suurelta osin syömättä.

Siankyljyksen lisukkeena tarjottiin simpukoita - saattaahan ollakin, että Atlanttiin rajoittuvassa eteläportugalilaisessa maakunnassa näin on tapana tehdä. Tuli mieleen roomalaisten ikivanha suosikki vitello tonnato, jossa sekoitetaan vasikan ja tonnikalan maut. Ylipäätään monissa paikoissa Portugalissa tuntuu siltä, että näitä ruokalajeja on todella tehty ikiaikoja, eikä peruslihaan/-kalaan ole kukaan välittänyt keksiä mitään ihmeempiä trendilisukkeita tai muitakaan kommervenkkejä. Niitäkin paikkoja tietysti on, joissa uuttakin kokeillaan. Ehkäpä päädyn vielä testaamaan sellaistakin portugalilaista keittiötä johonkin.

 

PS.Tässä käyttämäni kuvat on poimittu Lissabonia esittelevältä saitilta, johon kannattaa tutustua:

http://www.golisbon.com/food/restaurants/Casa-do-Alentejo.html